De vrouwe van Almarick

Historische roman

Deze roman speelt zich af in de roerige tijd na de kruistocht. Het vertelt het verhaal van vrouwe Gwendalyn, een jonge vrouw die rijkhalzend wacht op de terugkeer van haar echtgenoot Almarick. Door middel van flashbacks wordt de lezer door de pelgrimreizigers meegenomen met de lange reis naar Jeruzalem en ontdek je dat de christenstrijders slechts één doel hadden; de toegang tot de hemel.

De vrouwe van Almarick



Op zeer jonge leeftijd trouwt Gwendalyn van Ravensworth met de Schotse prins Almarick MacMalcolm. Wanneer de prins gehoor geeft aan de oproep van de paus om het Heilige Land van de Saracenen te verlossen, laat hij Gwendalyn in Engeland achter. Hoopvol wacht ze op de terugkeer van haar man. Pas na jaren keren de eerste christenstrijders terug. Onder hen ridder Ribald de Mowbray. Deze man heeft zijn zinnen op Gwendalyn gezet. Wanneer haar vader ziek wordt, laat Gwendalyns broer het huwelijk met de vermiste prins nietig verklaren. Uit vrees voor De Mowbray vlucht ze naar Schotland. Daar vindt ze uiteindelijk bescherming bij heer Aayden MacDuncan, erfgenaam van het Huis van Craig. Een man die niet ongeschonden van de heilige strijd is teruggekeerd. Is Gwendalyn hier veilig of loert er een nog groter gevaar?

De vrouwe van Almarick is een meeslepend verhaal dat zich afspeelt in de roerige tijd rondom de eerste kruistocht. Een tijd waarin geloof en bijgeloof een grote rol spelen in het leven van alledag.

€18,95


ex. €7,25 verzendkosten per boek


Uitgeverij: Scholten Uitgeverij

Uitvoering; Paperback

Formaaat 14,5 x 20 cm

Pagina's: 445

Verschenen maart 2019

ISBN: 978 94 92959 331


Bestellen via het contactformulier /contact-agenda

Recensies


Recensie Biblion - Dr. Nelleke Manneke. Augustus 2019

In de middeleeuwen spelende christelijke roman met de eerste kruistocht (1095-1099) als achtergrond. Personages zijn deels historisch, de hoofdpersonen zijn fictief. In 1103 wacht de jonge Gwendalyn van Ravensworth in Engeland tevergeefs op haar man, de Schotse prins Almarick, die op kruistocht is gegaan. Omdat de terugkeer van Almarick onwaarschijnlijk is, wordt Gwendalyn belaagd door haar zwager Ribald die haar zus heeft gedood. Verkleed als jongen vlucht ze naar het klooster waar haar broer Thurnstin klerk is. Definitief onderdak krijgt ze in het Schotse Huis Craig bij de verminkte Aayden MacDuncan. Het verhaal van Gwendalyn wordt afgewisseld met terugblikken op de belevenissen van Almarick, Thurnstin en Aayden tijdens de kruistocht, waarbij al snel blijkt dat Almarick de huwelijkstrouw niet serieus neemt en duidelijk wordt hoe Aayden gewond is geraakt. De auteur schreef eerder onder meer de oorlogsroman 'Verzwegen verleden' (2018) en stelt zich ten doel haar geloof uit te dragen door haar boeken, wat ook het karakter bepaalt van deze roman. Met lijsten van personages en begrippenlijst. Recensent: Dr. Nelleke Manneke


Vicky - maart 2019

Het was weer geweldig.

Ik heb het in een ruk uitgelezen. Zo spannend en boeiend vertelt. Zoals al de verhalen van Marijke van Dijk. Ik ga hem straks nog een keertje lezen, dan wat langzamer. Ik kan niet wachten op een nieuwe roman.


Rianne - april 2019

Echt een super leuk boek.

Ik vind dit echt een super leuk boek. Het is creatief en origineel. Dit boek leert je over de geschiedenis van de kruistochten wat in het eerste opzicht een beetje saai lijkt maar er zit een heel erg goed romantische verhaal in waardoor het alles behalve saai is. Het is spannend, zielig, romantisch, een beetje eng maar ook zo interessant. Het boek bestaat uit twee verhaallijnen waar steeds tussen gewisseld wordt. Hierdoor zitten er erg veel cliffhangers in het boek wat er voor zorgt dat je er in 1 keer door wilt blijven lezen. De hoofdlijn is vanuit de ogen van vrouwe Gwendalyn die leeft in de tijd kort na de eerste kruistocht. En het andere verhaallijn verteld het verhaal van de eerste kruistocht om Jeruzalem te veroveren. Wat ik ook super leuk vond aan dit boek is dat het einde alles is behalve datgene wat je verwacht.


Diane - mei 2019

Vijf dik verdiende sterren!

Allereerst de uitvoering van het boek; ik vond het een heel mooi boek om te krijgen met een net uitgevoerde tekening op de cover waardoor je goed in de sfeer komt van waar dit verhaal zich onder andere afspeelt. Verder is de eerste letter van elk hoofdstuk mooi uitgevoerd.

Dan het verhaal. Gwendalyn wordt uitgehuwelijkt maar haar huwelijk is geen lang leven gegund. Haar man moet meedoen met de kruistocht en komt niet meer terug. Gwendalyn heeft geen tijd om te rouwen maar moet op de vlucht voor ridder Rybald die haar wil hebben. Gwendalyn komt in Schotland terecht bij Aayden. Ze leeft daar verder onder de schuilnaam Fardau. Aayden neemt haar onder zijn hoede maar hij heeft ook zijn verhaal. Terwijl zij dichter en dichter naar elkaar toegroeien en samen de Heilige schriften vertalen (wat eigenlijk niet mag in die tijd) lees je steeds meer over wat er zich allemaal tijdens de eerste kruistocht heeft afgespeeld. Het verhaal van Fardau/Gwendalyn wordt afgewisseld met de belevenissen van Aayden en Almarick en hun vrienden tijdens de eerste kruistocht.

Bijzonder is dat het geen moment saai wordt maar dat je steeds nieuwsgieriger wordt naar het verhaal van Aayden, waarom verbergt hij zijn gezicht? Wat is er met Almarick, de man van Fardau gebeurd? Je krijgt van Marijke van Dijk steeds een stukje geschiedenis, overgoten met een mooi gedetailleerd verhaal en afgewisseld met de persoonlijke belevenissen van de mannen die de strijd aangaan. Met op het eind een complete plottwist die niemand verwacht had. Hoe mooi kan het zijn?

Verbijsterd las ik hoe wreed het eraan toeging tijdens de kruistocht. Zelfs Aayden, die echt vanuit zijn geloof deelnam twijfelt aan de heiligheid van deze tocht; de martelingen en moorden worden de lezer niet gespaard. Je leert de hoofdrolspelers steeds beter kennen en romantiek en spanning wisselen elkaar ook in Schotland af als Fardau belaagd wordt en ook hier weer in gevaar komt.

Ik vond het een mooi compleet verhaal, het deed me soms een beetje denken aan Belle en het Beest maar dan in de middeleeuwen. Ik genoot van de beschrijvingen van jurken en de omgeving en vond de tegenstellingen tussen de beschrijvingen in het Heilige land en Schotland erg mooi om te lezen. De een kleurrijk, de ander somber. De een koud, de ander warm. Ik baalde echt toen het boek uit was en kijk uit naar een nieuwe historische roman van Marijke van Dijk. Ze heeft wel bewezen dat ze dat kan schrijven. Daarom 5 dik verdiende sterren!