Marijke van Dijk

Auteur | Schrijfcoach | Spreker

Schrijven vanuit een christelijke visie

De eerste drie maanden

Er wordt weleens gezegd, de tijd vliegt. Als ik mijn agenda terug blader dan kan ik dat inderdaad beamen. Alleen mocht de grijze, druilerige maand januari wel wat sneller voorbij gaan. Gelukkig zien we af en toe de zon door de grijze massa heen breken. Sneeuwklokjes kruipen uit de grond en de eerste vogels kondigen de lente aan. Yes! Hoewel… als we de weermannen mogen geloven staat er een Elfstedentocht voor de deur. Het zal toch niet… In deze nieuwsbrief schrijf ik over de BCB voorjaarsbeurs, de Valentijnsgenootschap Publieksprijs, een onverwacht nieuwtje en natuurlijk de aankomende boekpresentatie.De BCB voorjaarsbeurs

Op 29 januari was er de jaarlijkse BCB voorjaarsbeurs in Houten. De BCB is de Brancheorganisatie voor het Christelijke Boeken- en Muziekvak. Tijdens deze beurs worden de nieuwste boeken en snuisterijen door diverse uitgevers aangeprezen. Grote uitgevers zoals Kok en Jongbloed, maar ook Scholten en Grace Publishing House waren van de partij. Het was de bedoeling dat Verzwegen Verleden op deze dag werd gepresenteerd zodat boekhandelaren op dit boek konden inschrijven. Helaas kon dit wegens omstandigheden niet doorgaan. Ondanks deze teleurstelling was het voor mij een eyeopener om te zien wat er achter de wereld van de boekenuitgevers schuilgaat.Valentijnsgenootschap Publieksprijs 2017

De Valentijnsgenootschap is een groep enthousiaste Nederlandse auteurs die het romantisch boek aan een breed publiek willen promoten. De concurrentie op de boekenmarkt ligt hoog. Veel uitgevers investeren liever in gevestigde buitenlandse auteurs, dan in auteurs van eigen bodem. Dit geld met name voor de christelijke uitgeversbranche. Dit maakt het voor beginnende auteurs lastig om binnen te komen.

De Valentijnsgenootschap doet er alles aan om bekend te maken. Zo hebben ze via de grootste boekensite Hebban een wedstrijd georganiseerd waarin het lezerspubliek mocht stemmen. Tot mijn verrassing was ook Gebroken Cocon genomineerd. Ondanks de vele stemmen heb ik de prijs niet gewonnen. De mocht de pret niet drukken, want dit is een geweldige stimulans om door te blijven schrijven. Want alleen dankzij jou ben ik zover gekomen. Heel hartelijk dank daarvoor. En wie weet… misschien volgend jaar?Onverwacht

Afgelopen week kreeg ik via facebook een berichtje van diverse volgers met de mededeling dat er een leuk berichtje in de Lees & Luister te lezen stond. Op de pagina van de leestips schreef Meinsje Wijma namens boekwinkel De Fakkel te Leeuwarden een korte recensie over de Vlinderdans trilogie.

Vlinderdans is deel drie van een ongekend mooie trilogie. Wie deze trilogie leest, heeft iets prachtigs in handen. Je zult erin willen blijven lezen. Vlinderdans schuwt intieme onderwerpen niet en gaat verder na de eerste verliefdheid. Verrassende wendingen geven waardevolle inzichten voor het leven van de mannelijke of vrouwelijke lezer.Verzwegen Verleden

Met trots mag ik jou uitnodigen voor de boekpresentatie van Verzwegen Verleden. Dit keer zal de avond wat anders verlopen dan je gewend bent. Niet alleen zal ik spreken over de totstandkoming van deze historische roman. Ik zal daarnaast aan de hand van een powerpoint presentatie met eigen foto’s en oude archieffoto’s kort iets vertellen over de geschiedenis van Oranienburg en het vlakbij gelegen kamp Sachsenhausen. Daarnaast is er volop gelegenheid om gezellig bij te kletsen. Natuurlijk is er de gelegenheid om een gesigneerd exemplaar te kopen.Een dagboek brengt het verleden tot leven.


Wanneer de studente Emma Bosgra in de kelder van haar hospita een oude koffer met daarin een dagboek vindt, is haar nieuwsgierigheid meteen gewekt. Ze wordt meegezogen in het bewogen leven van Bärbel Laubach die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in het Duitse stadje Oranienburg woonde. Bärbels bemoeienissen met een dwangarbeider, haar liefdesleven en de tragische gebeurtenissen in en rondom kamp Sachsenhausen, laten Emma niet meer los. Hoe is het dagboek van Bärbel in de stad Groningen terechtgekomen? Deze en meerdere vragen spelen dagenlang door Emma’s hoofd. Gedreven om dit mysterie op te helderen, schakelt ze de hulp in van David Nouwen, hoogleraar geschiedenis die zich gespecialiseerd heeft in de Holocaust. Samen gaan ze op onderzoek uit.

Het spoor leidt hen van het Groningse platteland naar oude archieven in Amsterdam, de verschrikkingen van kamp Sachsenhausen en zelfs naar het eeuwenoude Berlijn.

Kunnen ze het mysterie oplossen of zal de waarheid voor altijd verzwegen blijven?

‘Verzwegen’ is een aangrijpend verhaal over opoffering, moed en vergeving, in een tijd waarin de liefde soms mijlenver weg lijkt.