Marijke van Dijk

Auteur | Schrijfcoach | Spreker

Schrijven vanuit een christelijke visie

Blijf in Mij

‘Blijf in Mij!

Jezus waarschuwt zijn discipelen in Johannes 15; Blijf in Mij dan blijf ik in U. Dit klinkt behoorlijk dreigend. Alsof Jezus zegt: pas op, als je niet doet wat ik zeg, dan verlaat ik je. Dat is toch wel wat.

Vannochtend kwam ik in de keuken toen mijn dochter zei: “Mam, kijk eens naar de tulpen?” Tot mijn verbazing hingen ze allemaal slap in de vaas en dat terwijl ze in de bloei van hun leven zijn. Wat was de oorzaak dat deze prachtige tulpen er slap bijhingen? Tulpen staan erom bekend dat ze veel drinken. Je moet er dus goed opletten dat er voldoende water in de vaas zit. Ondanks dat de tulpen in een glazen vaas staan, lette ik niet op de waterstand met als gevolg dat al het water op raakte en de tulpen niet meer overeind konden blijven. Ze bezweken.

Het lijkt alsof de wereld instort. Het coronavirus overheerst de samenleving. Bezorgde geluiden klinken om ons heen en eerlijk is eerlijk, de media schildert niet een rooskleurig beeld van de toekomst. Dit maakt ons niet alleen bezorgd maar ook angstig. Ze verpieteren letterlijk door de negatieve geluiden die ze horen. Ook onder christenen lijkt de angst te heersen, nog meer dan het virus die zich door de wereld verspreidt.

Ik dacht meteen toen ik de wanhopige tulpen zag aan het verhaal in Johannes waar Jezus vertelt over de wijnstok en zijn ranken; blijf in Mij dan blijf ik in U. Ik begreep dat dit geen dreigement is, maar een waarschuwing. Jezus zegt dat het Woord als voedsel voor het lichaam is zoals het water voedsel voor de tulpen. Een mens kan heel lang teren op voedsel (het geloof) maar er komt een dag dat ook de mens bezwijkt. Jezus roept ons op om dagelijks te blijven eten van Zijn Woord. Dit voedt niet alleen het geestelijk lichaam, het houd je sterk in dagen dat de verdrukking komt. Blijf volharden in geloof. (Hebreeën) Wanneer je niet dagelijks eet, wordt je lichaam slap. Wanneer je niet dagelijks uit Gods Woord, de Bijbel leest, wordt je geestelijk lichaam slap. Een mens heeft beide nodig. Met andere woorden; Blijf in Mij dán kan Jezus in U blijven. Ons geloof in Jezus is niet een “vrijheid blijheid” geloof, het is hard werken. Er zijn voorwaarden waaraan een christen zich moet houden. Paulus vergelijkt het christenzijn met een wedloop; wie volhardt (doorzet) tot het einde, die zal behouden worden (niet bezwijken onder de druk). Blijf dus de Bijbel lezen, vertel God wat je dwars zit, blijf Hem prijzen en danken ondanks of dankzij alles. Hou vast aan Gods Woord! Blijf in Hem, alleen dan kan Hij in U blijven. Smakelijk eten!

Lees meer

Een dagboek brengt het verleden tot leven

Afgelopen donderdag was het zover, mijn eerste historische roman werd gepresenteerd. Na een paar weken van voorbereiding kon de presentatie in de bethelkerk gehouden worden. Mijn man Onno kondigde de avond aan en bedankte de sponoren die deze avond mogelijk hebben gemaakt. Daarna werd er een promotiefilmpje van het boek vertoont. Deze is te zien op YouTube onder de naam: Verzwegen Verleden – boekpromotie.


Totstandkoming Verzwegen Verleden

Aan de hand van een PowerPoint met zelfgemaakte foto’s en oud beeldmateriaal mocht ik iets vertellen over de totstandkoming van het boek. Samen met mijn man zijn we in juni van 2015 naar het Duitse plaatsje Oraniënburg geweest. Dit stadje ligt op een halfuur rij-afstand van Berlijn. In de bossen van de wijk Sachsenhausen ligt het concentratiekamp Sachsenhausen die als modelkamp fungeerde. De driehoek plattegrond stond symbool voor het totale naziterreur en moest de burger afschrikken. Na een indrukwekkende bezoek aan dit kamp overheerste bij mij de vraag: ‘Hoe is het mogelijk dat een westers, beschaafd land zich deze gruweldaad op zijn geweten kan hebben?’ en ‘Is het mogelijk dat dit in de toekomst zich weer voor kan doen?’ Met deze en andere vragen in mijn achterhoofd ben ik aan het schrijven gegaan. De vraag was alleen, vanuit welk personage schrijf ik dit verhaal? Ik besloot om een dagboekvorm te schrijven van een jonge, Duitse vrouw die in Oraniënburg opgroeide en de gruwelen rondom kamp Sachsenhausen meemaakte. Een vrouw die haar vraagtekens heeft bij wat haar wordt geleerd. Dit dagboek verwerk ik in het verhaal dat in deze tijd afspeelt. Dit in personage van Emma Bosgra die het dagboek in de kelder van haar hospita vindt. Zij gaat op onderzoek uit en wordt hierin gesteund door een hoogleraar geschiedenis David Nouwen.


Uitreiking eerste exemplaar aan wethouder Pieter van der Zwan.

Na de presentatie deed uitgever Cees Scholten zijn praatje en mocht ik vervolgens een boek overhandigen aan de wethouder Pieter van der Zwan van de Christen Unie. Hij benadrukte dat het verleden van de Holocaust niet verzwegen mocht worden en dat hij als politiecus een verantwoordelijke taak heeft om het voor de kwetsbare minderheid in de samenleving op te komen. Hij noemde als voorbeeld het vluchtelingenbeleid. Daarnaast vertelde hij over de 'Stroffelstienen'. Kleine bronzen steentjes die in de straat geplaatst worden waar eens Joodse burgers woonden. Een project die ook in Drachten is gerealiseerd.

Overal in Nederland maar ook in Europa zijn deze struikelsteentjes te vinden. Je struikelt als het ware over het verleden heen. Met als oproep, laat dit verleden niet verzwegen worden. Wees waakzaam...Lees meer

De eerste drie maanden

Er wordt weleens gezegd, de tijd vliegt. Als ik mijn agenda terug blader dan kan ik dat inderdaad beamen. Alleen mocht de grijze, druilerige maand januari wel wat sneller voorbij gaan. Gelukkig zien we af en toe de zon door de grijze massa heen breken. Sneeuwklokjes kruipen uit de grond en de eerste vogels kondigen de lente aan. Yes! Hoewel… als we de weermannen mogen geloven staat er een Elfstedentocht voor de deur. Het zal toch niet… In deze nieuwsbrief schrijf ik over de BCB voorjaarsbeurs, de Valentijnsgenootschap Publieksprijs, een onverwacht nieuwtje en natuurlijk de aankomende boekpresentatie.De BCB voorjaarsbeurs

Op 29 januari was er de jaarlijkse BCB voorjaarsbeurs in Houten. De BCB is de Brancheorganisatie voor het Christelijke Boeken- en Muziekvak. Tijdens deze beurs worden de nieuwste boeken en snuisterijen door diverse uitgevers aangeprezen. Grote uitgevers zoals Kok en Jongbloed, maar ook Scholten en Grace Publishing House waren van de partij. Het was de bedoeling dat Verzwegen Verleden op deze dag werd gepresenteerd zodat boekhandelaren op dit boek konden inschrijven. Helaas kon dit wegens omstandigheden niet doorgaan. Ondanks deze teleurstelling was het voor mij een eyeopener om te zien wat er achter de wereld van de boekenuitgevers schuilgaat.Valentijnsgenootschap Publieksprijs 2017

De Valentijnsgenootschap is een groep enthousiaste Nederlandse auteurs die het romantisch boek aan een breed publiek willen promoten. De concurrentie op de boekenmarkt ligt hoog. Veel uitgevers investeren liever in gevestigde buitenlandse auteurs, dan in auteurs van eigen bodem. Dit geld met name voor de christelijke uitgeversbranche. Dit maakt het voor beginnende auteurs lastig om binnen te komen.

De Valentijnsgenootschap doet er alles aan om bekend te maken. Zo hebben ze via de grootste boekensite Hebban een wedstrijd georganiseerd waarin het lezerspubliek mocht stemmen. Tot mijn verrassing was ook Gebroken Cocon genomineerd. Ondanks de vele stemmen heb ik de prijs niet gewonnen. De mocht de pret niet drukken, want dit is een geweldige stimulans om door te blijven schrijven. Want alleen dankzij jou ben ik zover gekomen. Heel hartelijk dank daarvoor. En wie weet… misschien volgend jaar?Onverwacht

Afgelopen week kreeg ik via facebook een berichtje van diverse volgers met de mededeling dat er een leuk berichtje in de Lees & Luister te lezen stond. Op de pagina van de leestips schreef Meinsje Wijma namens boekwinkel De Fakkel te Leeuwarden een korte recensie over de Vlinderdans trilogie.

Vlinderdans is deel drie van een ongekend mooie trilogie. Wie deze trilogie leest, heeft iets prachtigs in handen. Je zult erin willen blijven lezen. Vlinderdans schuwt intieme onderwerpen niet en gaat verder na de eerste verliefdheid. Verrassende wendingen geven waardevolle inzichten voor het leven van de mannelijke of vrouwelijke lezer.Verzwegen Verleden

Met trots mag ik jou uitnodigen voor de boekpresentatie van Verzwegen Verleden. Dit keer zal de avond wat anders verlopen dan je gewend bent. Niet alleen zal ik spreken over de totstandkoming van deze historische roman. Ik zal daarnaast aan de hand van een powerpoint presentatie met eigen foto’s en oude archieffoto’s kort iets vertellen over de geschiedenis van Oranienburg en het vlakbij gelegen kamp Sachsenhausen. Daarnaast is er volop gelegenheid om gezellig bij te kletsen. Natuurlijk is er de gelegenheid om een gesigneerd exemplaar te kopen.Een dagboek brengt het verleden tot leven.


Wanneer de studente Emma Bosgra in de kelder van haar hospita een oude koffer met daarin een dagboek vindt, is haar nieuwsgierigheid meteen gewekt. Ze wordt meegezogen in het bewogen leven van Bärbel Laubach die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in het Duitse stadje Oranienburg woonde. Bärbels bemoeienissen met een dwangarbeider, haar liefdesleven en de tragische gebeurtenissen in en rondom kamp Sachsenhausen, laten Emma niet meer los. Hoe is het dagboek van Bärbel in de stad Groningen terechtgekomen? Deze en meerdere vragen spelen dagenlang door Emma’s hoofd. Gedreven om dit mysterie op te helderen, schakelt ze de hulp in van David Nouwen, hoogleraar geschiedenis die zich gespecialiseerd heeft in de Holocaust. Samen gaan ze op onderzoek uit.

Het spoor leidt hen van het Groningse platteland naar oude archieven in Amsterdam, de verschrikkingen van kamp Sachsenhausen en zelfs naar het eeuwenoude Berlijn.

Kunnen ze het mysterie oplossen of zal de waarheid voor altijd verzwegen blijven?

‘Verzwegen’ is een aangrijpend verhaal over opoffering, moed en vergeving, in een tijd waarin de liefde soms mijlenver weg lijkt.Lees meer

Hoe het allemaal begon

Blog 1

Lees meer

Terugblik

Blog 2

Lees meer