Marijke van Dijk

Auteur | Spreker

Schrijven vanuit een christelijke visie

Verzwegen Verleden

Historische roman

Deze roman speelt zich af in Oranienburg Duitsland voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gezien vanuit de ogen van een jonge vrouw.

Verzwegen Verleden

Een dagboek brengt het verleden tot leven.


Wanneer de studente Emma Bosgra in de kelder van haar hospita een oude koffer met daarin een dagboek vindt, is haar nieuwsgierigheid meteen gewekt. Ze wordt meegezogen in het bewogen leven van Bärbel Laubach die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in het Duitse stadje Oranienburg woonde. Bärbels bemoeienissen met een dwangarbeider, haar liefdesleven en de tragische gebeurtenissen in en rondom kamp Sachsenhausen, laten Emma niet meer los. Hoe is het dagboek van Bärbel in de stad Groningen terechtgekomen? Deze en meerdere vragen spelen dagenlang door Emma’s hoofd. Gedreven om dit mysterie op te helderen, schakelt ze de hulp in van David Nouwen, hoogleraar geschiedenis die zich gespecialiseerd heeft in de Holocaust. Samen gaan ze op onderzoek uit.

Het spoor leidt hen van het Groningse platteland naar oude archieven in Amsterdam, de verschrikkingen van kamp Sachsenhausen en zelfs naar het eeuwenoude Berlijn.

Kunnen ze het mysterie oplossen of zal de waarheid voor altijd verzwegen blijven?

‘Verzwegen Verleden’ is een aangrijpend verhaal over opoffering, moed en vergeving, in een tijd waarin de liefde soms mijlenver weg lijkt.

€16,95


ex. 7,25 verzend kosten


UItgever: Scholten UItgeverij

Formaat: Paperback

Verschenen januari 2018

Afmetingen 21,2 x 14,7 x 3,4 cm

Pagina's 342

ISBN: 9789 07985 9955


Bestellen via het contactformulier /contact-agenda

Recensies


Recensie Biblion: Lisanne Ortsen - juli 2018

Voor de fans van 'Haar naam was Sarah' en 'Het dagboek van Anne frank


Als de 21-jarige Emma een dagboek vindt van Bärbel Laubach, een tiener ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, stort ze zich vol overgave in het verhaal. Bärbel woont met haar ouders en zusje in Oranienburg als de oorlog uitbreekt en vertelt gruwelijke verhalen over het kamp Sachsenhausen waar ze vlakbij wonen. Ze wordt verliefd op de Joodse dwangarbeider Tovi, maar deze liefde is onmogelijk. Zal Tovi de oorlog overleven? Als Emma het dagboek uit heeft, blijven er nog veel vragen in haar hoofd rondspoken. Ze besluit samen met David – hoogleraar geschiedenis – de waarheid en de verhalen achter dit dagboek te achterhalen. De auteur debuteerde in 2015 met "Bittere Erfenis' en is bekend van haar drieluik "Vlinderdans'.

Een roman over een verboden liefde, waarin stilgestaan wordt bij de verschrikkingen die zich afspeelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal is spannend vanaf de eerste bladzijde en blijft interessant tot aan de laatste bladzijde. Hier en daar een spelfout maar dit is niet storend. Voor een breed publiek. Een mooi boek over de Tweede Wereldoorlog. Voor de fans van "Haar naam was Sarah' en "Het dagboek van Anne Frank'.Jan Meintz - 13 april 2018

Een prachtig, onroerend boek


Marijke van Dijk is een van de productiefste schrijfsters van Scholten Uitgeverij. Ze vindt het erg leuk om uitvoerig research te doen naar het onderwerp waarover ze gaat schrijven. Zelfs de vakanties staan in het teken van haar onderzoek. Deze nieuwe roman gaat over de Tweede Wereldoorlog gezien door de ogen van een jonge Duitse vrouw Bärbel Laubach, die woont in Oranienburg. Ze wordt geconfronteerd met de tragische gebeurtenissen rondom kamp Sachsenhausen. Bärbel besluit een dagboek bij te houden. Ze komt in verzet tegen het naziregime en probeert hulp te bieden aan een jonge dwangarbeider.
De schrijfster Marijke van Dijk heeft zich via haar research het leven van deze fictieve vrouw eigen gemaakt en minutieus beschreven wat de oorlogsjaren voor haar betekenen.
Met haar verhaal maakt Marijke ons als lezers nieuwsgierig, want wat doet het dagboek van Bärbel in een kelder in Groningen en hoe is het daar terechtgekomen? Gedreven om dit mysterie op te helderen, schakelt de vindster Emma Bosgra de hulp in van David Nouwen, hoogleraar geschiedenis die zich gespecialiseerd heeft in de Holocaust. Samen gaan ze op onderzoek uit.
Als u de uitkomst wilt weten zult u het prachtige, onroerende boek moeten lezen.Ina Gr. - 29 april 2018

Spannend en heel aangrijpend.

Geweldig mooi boek kon niet ophouden met lezen. Spannend en heel aangrijpend hoe het leven van Bärbel wordt beschreven en de zoektocht naar de herkomst van het dagboek. Het verhaal is verzonnen maar had zo echt gebeurd kunnen zijn, zo levensecht wordt het beschreven. Ook mijn man heeft het boek gelezen en kon het met veel moeite even wegleggen.Knutseltante - 8 mei 2018

Tot het einde houdt dit boek je in haar greep

Afgelopen donderdag dit boek gekocht en zondagavond om 22.00 was ik op de laatste bladzijde. Wat een mooi verhaal. De tweede wereldoorlog bekeken door een Duits meisje dat in het verkeerde huwelijk stapt. Tegelijkertijd loopt het verhaal van een meisje in het heden, een wees, die het dagboek van het Duitse meisje vindt en woont bij een oma. Ze gaat op zoek naar het verhaal achter het dagboek. Zelf worstelt ze ook met relaties. Het boek gaat over gebroken relaties tussen mensen, menselijke fouten maar ook hoop en innerlijke genezing. Tot het einde houdt dit boek je in haar greep hoe het afloopt.