Marijke van Dijk

Auteur | Spreker

Schrijven vanuit een christelijke visie

Het bevrijde hart

roman

Wat voor invloed heeft een narcist op iemands leven zelfs als deze al meer dan drie jaar dood is? Lees het verhaal van Kirsten Beuvink en haar kinderen, hoe zij dagelijks nog worstelen met de destructieve gevolgen van een narcistische relatie.

Het bevrijde hart

Meest gelezen in 2021


Na de plotselinge dood van haar man, staat Kirsten Beuvink alleen voor de opvoeding van haar drie kinderen. Niet alleen laat Erwin haar financieel berooid achter, ook mentaal zit ze er volledig doorheen. Voor de buitenwereld was haar man een engel, voor Kirsten en haar kinderen een demon. Kirsten doet er alles aan om het gezin draaiende te houden, maar ze belandt in een depressie. Daarnaast kampt ze met een groot geheim dat ze aan niemand durft te vertellen. Met behulp van een psycholoog krabbelt ze langzaam omhoog.

Wanneer het dorp wordt opgeschrikt door een reeks brute zedendelicten, komt Kirsten noodgedwongen met haar kinderen bij de weduwe Lenie van Essen wonen. Alleen heeft ze nu te maken met de zoon, Marius van Essen. De man met wie ze ooit eens goed bevriend was. Durft ze zich voor hem open te stellen of is de deur naar liefde en vertrouwen voorgoed gesloten?


Het Bevrijde Hart is een ontroerend verhaal over een weduwe die uit een narcistische relatie is ontsnapt en worstelt met haar zelfbeeld, liefde en vertrouwen.


€15,95


ex. 7,25 verzendkosten voor 1 boek.


UItgever: Uitgeverij Scholten

Formaat: Paperback

Afmetingen 21 x 14,5 x 2,4 cm

Pagina's 320 pagina's

Verschenen: september 2018

ISBN: 9789 49295 9058

Bestellen via het contactformulier /contact-agenda

Recensies


Recensie Biblion: D.E. Heerens november 2018

Een vaardig geschreven verhaal dat moeilijk weg te leggen is.


Na de dood van haar narcistische man Erwin staat Kirsten Beuvink alleen voor de zorg voor haar zoon en twee dochters. Als ze op een middag samen met haar zoon bij een bevriende weduwe komt, treft ze de vrouw half ontkleed aan, terwijl de daders nog in huis zijn. Die proberen zich vervolgens ook aan Kirsten te vergrijpen, maar haar zoon voorkomt dat en ze vluchten. Uit angst dat de daders terugkomen om wraak te nemen, trekken Kirsten en de kinderen in bij de weduwe. Zo komt Kirsten weer in contact met Marius, de zoon van de weduwe en een oude vriend. Er bloeit iets tussen hen op, maar Kirsten worstelt met haar zelfbeeld en vindt het moeilijk om opnieuw lief te hebben en te vertrouwen. Deze roman mag zich rekenen tot de categorie "moeilijk weg te leggen', want het vaardig geschreven verhaal vraagt erom om in een keer te worden uitgelezen. Het verhaal is spannend, soms ontroerend, een tikkeltje romantisch en bevat diepgang door de worstelingen van Kirsten en de thema's "seksueel misbruik' en "narcisme'. Ook de gelovige boodschap is aanwezig. Met verwijzingen naar verwante boeken en websites. Deze op zichzelf staande roman is de zesde titel op rij van deze auteur. Eerder verschenen van haar hand onder andere "Verzwegen verleden'* en de trilogie "Vlinderdans'**.


Benco. 20 december 2018

Het is een heerlijk lezend roman


De meeste gebeurtenissen die op de achterkant van het bevrijde hart staan hebben voor het boek begint al plaatsgevonden, hierdoor weet je wel goed wat de achtergrond is van de personen in dit boek en dat leidt tot meer begrip. Het begint als een heerlijk lezen roman maar wordt naarmate het verhaal vordert steeds meer richting de spannende roman geduwd. En dat leest prettig.
Kirsten zie je in dit verhaal ook steeds meer groeien van een afhankelijke, verdrietige vrouw naar een zelfstandige dame die weet wat ze wil. En vooral wat ze niet wil. Weer afhankelijk zijn van een man, nooit meer.
Haar zoon leert ook steeds meer begrip te krijgen voor de nieuw man in hun leven hoewel dat niet zonder slag of stoot gaat.
Er is wel aandacht voor het onderwerp ‘narcisme’ maar gelukkig wordt het boek geen documentaire over narcisten. De overleden man van Kirsten heeft een grote rol want zijn daden hadden veel effect op het gezin zoals het nu is. En dat is mooi gedaan. De relatie tussen Kirsten en de mannen waar ze nu mee te maken heeft loopt moeizaam en dat komt door wat ze in het verleden heeft meegemaakt. Dit is mooi weergegeven. Wel iets te gemakkelijk opgelost maar een boek moet op een gegeven moment een einde hebben. Misschien dat er nog mogelijkheden zijn voor een vervolg? Ik heb de personages nu goed leren kennen en nu is er ruimte voor hun toekomst.


Esther Scholten, 31 december 2018

Een boek waar mensen zeker hun hart aan kunnen ophalen.


Erwin trouwt met de mooie Kirsten, terwijl haar hart bij Marius ligt. Jaren later komt hij om en wordt Kirsten de hulp van haar voormalige schoonmoeder Lenie. Op een slechte dag worden zij overvallen, misbruikt en breekt Lenie, haar voormalig schoonmoeder haar heup waardoor zij in het ziekenhuis belandt. Zij kan een poosje niet alleen wonen wanneer zij moet herstellen van de operatie.
Een van de kinderen van Lenie besluit daarom dat het beter is voor alle partijen als Kirsten voorlopig bij Lenie intrekt om voor haar te zorgen. Maar, of dat nu wel zo handig is?

Het boek “ Het bevrijde hart” heeft een spannende opbouw en een verrassend plot. Je wilt graag doorlezen en de afloop kennen en weten hoe het de sleutelfiguren zal vergaan. Knap vind ik hoe de auteur zich ingeleefd heeft in de diverse personages al had ik persoonlijk de karakters van de dochters nog wel wat meer uit de verf willen zien komen. Ook bij de uitwerking van de ontknoping had ik nog wel wat meer afwisseling willen zien in de uiteenzetting over de profielen van de daders.

Ik vind het een vijfsterren boek en ik kijk uit naar meer werk van Marijke van Dijk. Ik zou dit boek zeker aanraden aan mensen die in een relatie zitten met iemand die een narcistische persoonlijkheid hebben en ik denk dat zij er zich in zullen herkennen. Het is zeker wel een boek waar mensen hun hart aan kunnen ophalen.
Tot slot, ik kijk uit naar een vervolg waar de persoon Lou de hoofdrol speelt. Wordt vervolgd?


Titia de Haan

Een ontspannen verhaal over een pittig thema


Kirsten Beuvink staat, na de plotselinge dood van haar man Erwin, alleen voor de opvoeding van haar drie kinderen. Daarbij is zij haar leven en identiteit bijna volledig kwijt. Dit is het gevolg van haar huwelijk met haar man die een narcistische persoonlijkheidsstoornis bleek te hebben. In het begin van hun romantische relatie leek het heel mooi en ging zij helemaal in hem op, maar na hun huwelijk, bleek zijn ware aard en is zij het slachtoffer geworden van zijn verbale en fysieke mishandeling en vernedering. Daarnaast verkwistte hij veel geld aan dure uitgaven en had hij avontuurtjes met diverse vrouwen. Voor de buitenwereld wist hij het zo te draaien dat iedereen geloofde dat zij degene was die geld verspilde en er andere mannen op na hield. Zelfs een pastor van de kerk geloofde haar kant van het verhaal niet. De gevolgen hiervan zijn verstrekkend. Zij heeft nog maar weinig financiële middelen tot haar beschikking, maar is ook emotioneel leeggezogen; ze ervaart voortdurend stress, voelt zich diep minderwaardig en is wantrouwig ten opzichte van een oude vriend die duidelijk meer aandacht aan haar besteedt. Een ander ingrijpend gevolg is de verdeeldheid binnen haar gezin; Kirsten haar oudste zoon zit vol woede richting iedereen om hem heen en respect voor de ander is ver te zoeken. Door een aantal bijzondere gebeurtenissen komt er bij hem een omslag. Ook Kirsten herstelt langzaam van wat haar is overkomen en er lijkt weer een liefdevolle toekomst voor haar in het vooruitzicht te komen.

De schrijfster heeft het aangedurfd in haar boek een lastig en complex thema aan te roeren. Zij behandelt nog twee andere pittige thema’s. Het is de vraag of niet niet teveel is voor één roman, het komt enigszins onwaarschijnlijk over. De link met het geloof in God is hierbij lastig te leggen. Ook wordt de uitwerking het proces van herstel van een narcistische relatie tekort gedaan en bij de verwerking van de gevolgen van andere traumatische gebeurtenissen mist ook één en ander aan diepgang. De schrijfstijl is luchtig, humoristisch en romantisch en is meer een combinatie van een liefdesroman en Whodunnit Detective dan een psychologische roman waarin pittige thema’s worden uitgewerkt en emoties op dieper niveau worden geraakt. De spanning in het verhaal wordt wel opgebouwd waardoor je graag wilt doorlezen. Er zijn verschillende verhaallijnen die de spanning opdrijven, je wordt op het verkeerde been gezet, waardoor de ontknoping verrassend is. De schrijfster verstaat de kunst om met woorden sfeer en beelden te scheppen waarin je wordt meegenomen. Deze stijl lijkt meer geschikt voor een liefdesgeschiedenis, een detective of wellicht ook een historische roman, die je kunt lezen ter ontspanning.

Tegenwoordig is er meer bekend over en hulp voor slachtoffers van narcistische mishandeling (in relaties), maar toch rust er nog een groot taboe op, zeker in Christelijke kringen. Mogelijk levert het boek wel een bijdrage aan het doorbreken hiervan om slachtoffers te helpen uit hun onvrijwillig isolement komen.